Herbata Black Dragon jest o wiele lepsza niż zielona herbata. Zobacz, jakie ma właściwości

Herbata Oolong Miłośnicy herbaty z pewnością powinni spróbować tego naparu. Jedna konkretna odmiana jest nie tylko pyszna, ale również niezwykle korzystna dla zdrowia. Dowiedz się, o jakiej herbacie mówię.

Herbata należy do najbardziej lubianych napojów w naszym kraju. Często wybieramy tradycyjną czarną herbatę, która cieszy się największą popularnością. Inni mogą preferować inne rodzaje, takie jak czerwona, biała lub zielona. Osobiście mam słabość do tej ostatniej, ale ostatnio natrafiłem na herbatę, która przewyższa ją smakiem i oferuje liczne korzyści zdrowotne.

Ta herbata przewyższa zieloną herbatę

Herbata, o której mowa, to herbata oolong, pochodząca z Chin i północno-wschodniego Tajwanu. Jest powszechnie nazywana „herbatą czarnego smoka”. Jej charakterystyczny smak jest ceniony, charakteryzuje się mieszanką słodyczy z nutami kwiatowymi i owocowymi. Ta infuzja jest bogata w witaminy (w tym A, B, C, E i K) i minerały, takie jak:

  • fosfor,
  • mangan,
  • miedź,
  • wapń,
  • selen,
  • potas.

Herbata Oolong jest również bogata w przeciwutleniacze, które mogą neutralizować wolne rodniki. Regularne spożywanie tego naparu wzmacnia serce, pomaga w utracie wagi i pomaga regulować poziom cukru we krwi . Ponadto, dodaje energii ciału, poprawia pamięć i koncentrację . Ponadto, picie tej herbaty obniża poziom kortyzolu — hormonu związanego ze stresem — w naszym organizmie, łagodząc tym samym objawy lęku.

Jak przygotować herbatę oolong?

Aby zaparzyć herbatę oolong, najlepiej użyć wody podgrzanej do około 80–90 stopni Celsjusza, aby w pełni wydobyć jej smak i aromat. Do sprawdzenia temperatury można użyć kuchennego termometru (który jest dość niedrogi). Zalej liście gorącą wodą i parz przez 2–5 minut, w zależności od pożądanej mocy naparu. Ważne jest, aby nie używać wrzącej wody , ponieważ może to sprawić, że herbata będzie gorzka. Oolong można parzyć wielokrotnie — każda infuzja ujawni nieco inny profil smakowy. Jeśli kupiona herbata jest wysokiej jakości, można ją parzyć nawet pięć razy.

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *