Główny Inspektor Sanitarny wydał pilne ostrzeżenie dotyczące jaj. W konkretnej partii tych produktów wykryto szkodliwą bakterię, która może poważnie zagrozić Twojemu zdrowiu. Sprawdź, czy masz je w domu.
Jajka to podstawowy produkt na polskich stołach. Kupując je w supermarkecie, zachowaj ostrożność. Główny Inspektor Sanitarny ujawnił niedawno, że w jednej partii jaj wykryto niebezpieczny patogen. Spożycie zanieczyszczonych jaj może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Uważnie zapoznaj się z informacjami, zanim będzie za późno i niezwłocznie sprawdź swoją kuchnię.
Niebezpieczne bakterie w jajach – specyfika danej partii
Państwowa Inspekcja Sanitarna (PIS) przeprowadziła kontrolę powszechnie spożywanych jaj. Badania te doprowadziły do wykrycia niebezpiecznego patogenu w jednej z partii produktu. Wykryto w niej obecność salmonelli. „Producent natychmiast wszczął procedurę wycofania produktu po otrzymaniu zgłoszenia. Organy Inspekcji Weterynaryjnej prowadzą obecnie dochodzenie” – czytamy w komunikacie Głównego Inspektora Sanitarnego. Szczegółowe informacje dotyczące wadliwych jaj znajdują się poniżej:
Nazwa produktu: Jaja z wolnego wybiegu, 1 szt.
- kategoria świeżości A,
- kategoria wagowa M,
- numer partii/data minimalnej trwałości: 12.08.2025 r.,
- kod na obudowie: 1PL30031310,
- producent: INVEST MICHEL, Mariola i Marek Michelis sp. j., Ułańska 61, Kobierne, 05-311 Dębe Wielkie.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują wycofanie produktu z rynku.
Jakie zagrożenia dla zdrowia wiążą się ze spożywaniem jaj zakażonych salmonellą?
Główny Inspektor Sanitarny odradza spożywanie zanieczyszczonych jaj, zwłaszcza tych niedogotowanych. Spożycie ich może prowadzić do chorób przenoszonych drogą pokarmową i powodować objawy żołądkowo-jelitowe (biegunka, dolegliwości brzuszne, nudności, wymioty itp.), a także gorączkę. Chociaż objawy te zazwyczaj nie stanowią bezpośredniego zagrożenia dla zdrowia, należy pamiętać, że mogą być szczególnie niebezpieczne dla kobiet w ciąży, osób starszych, osób z chorobami przewlekłymi (takimi jak pacjenci onkologiczni) oraz osób z osłabionym układem odpornościowym. U tych osób zatrucie salmonellą może prowadzić do poważnych powikłań, takich jak zapalenie płuc, zapalenie opon mózgowych, a nawet sepsa, zwana również posocznicą.