Ekspresowy deser na Boże Narodzenie. Jest bardzo prosty, a smakuje niewiarygodnie dobrze

Sernik na zimno z galaretką Kiedy w natłoku przygotowywania potraw brakuje czasu na zrobienie deseru, a goście już pukają do drzwi, warto mieć w zanadrzu coś wyjątkowego. Oto przepis na błyskawiczny deser, który zachwyci wszystkich. Sprawdźcie, jak go przygotować. 

Ekspresowe desery to idealne rozwiązanie dla osób, które chcą szybko zaspokoić ochotę na coś słodkiego, nie tracąc przy tym dużo czasu na przygotowania. Są proste w wykonaniu, często wymagają użycia jedynie kilku podstawowych składników, które zwykle znajdują się w kuchni. Takie desery są idealne zwłaszcza w okresie świąt Bożego Narodzenia, gdy w kuchni jest naprawdę sporo pracy, a czasu zawsze brakuje.

Jak zrobić błyskawiczny deser na święta? Prosty przepis

Przykładem ekspresowego deseru, który nie wymaga pieczenia, jest sernik na zimno. Jest to szybka i prosta propozycja, a zarazem naprawdę świetny w smaku deser. Takie ciasto możecie przygotować z dodatkiem pysznej galaretki, ale też wzbogacić ulubionymi owocami. Jeśli nie macie ochoty na tę owocową wariację, to polejcie sernik po prostu polewą czekoladową.

Przepis: Sernik na zimno z galaretką

Ten sernik jest obłędnie smaczny, a jego przygotowanie trwa tylko kilka chwil

KategoriaDeserRodzaj kuchniTradycyjnaCzas przygotowania25 min.Liczba porcji8Liczba kalorii524 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 10 sztuk biszkoptów
  • 500 g sera z wiaderka
  • 1 galaretka przeźroczysta
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 500 g jeżyn, truskawek lub innych owoców mrożonych

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie galaretekGalaretkę przeźroczystą rozpuśćcie w pół szklanki gorącej wody, pozostawcie do ostudzenia. Galaretkę truskawkową rozpuśćcie w 500 ml gorącej wody i wystudźcie.
  2. Przygotowanie spodu sernikaTortownicę wyłóżcie folią spożywczą. Na dnie tortownicy poukładajcie biszkopty, w razie potrzeby możecie je złamać.
  3. Robienie masySer zmiksujcie, a następnie wlejcie zimną galaretkę przeźroczystą, połączcie mikserem. Dodajcie cukier waniliowy i ponownie zmiksujcie. Wylejcie masę na biszkopty i włóżcie na godzinę do lodówki.
  4. Przygotowanie sernika na zimnoNa masie serowej poukładajcie jeżyny lub truskawki (albo inne owoce) i zalejcie tężejącą galaretką truskawkową. Wstawcie do lodówki na min. 1-2 godziny.

Jako spód najczęściej wykorzystuje się pokruszone herbatniki wymieszane z roztopionym masłem. Inną opcją są biszkopty – możecie użyć zarówno tych okrągłych, jak i podłużnych.

Inne pomysły na szybkie desery

Świetnym pomysłem na taki błyskawiczny deser jest przygotowanie musu czekoladowego. Możecie zrobić też deser w słoiczkach, gdzie warstwy jogurtu naturalnego, owoców i granoli tworzą smaczny i zdrowy przysmak. Ciekawym pomysłem jest również zrobienie błyskawicznej karpatki – wystarczy, że zamiast piec spód ciasta, użyjecie groszku ptysiowego. Równie prosty jest krem na bazie mascarpone z dodatkiem kakao i cukru pudru, który można podać w pucharkach z kawałkami czekolady. Dla tych, którzy kochają ciepłe desery, idealnym wyborem będzie szybki crumble – owoce pod kruszonką z masła, mąki i cukru, zapiekane w piekarniku. Jeśli wolicie coś lekkiego, spróbujcie deseru z galaretki z dodatkiem bitej śmietany i świeżych owoców. Takie desery nie tylko są łatwe i szybkie w przygotowaniu, ale również zachwycają smakiem.

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *