Pacjenci odwiedzają jej gabinet z różnorodnymi dolegliwościami. Często mają one jedną wspólną przyczynę – problemy z jelitami. Nierzadko sami na nie wpływamy, nawet nie zdając sobie z tego sprawy. O błędach żywieniowych Polaków i swoich kulinarnych sekretach opowiada dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska.
Paulina Cywka: „Wprost”: Co skłoniło Panią do napisania książki „Jelitowa rewolucja. Odzyskaj zdrowie, żyj długo i jedz to, co lubisz”? Jak narodził się pomysł, aby zająć się właśnie jelitami?
Dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska*: Zauważyłam, że do mojego gabinetu coraz częściej przychodzą pacjenci z problemami jelitowymi lub przewlekłymi schorzeniami, które mają swoje źródło w jelitach. Często widzę pacjentki cierpiące na chorobę Hashimoto, która rozpoczęła się od zakażenia bakteriami jelitowymi. Z kolei przewlekłe zapalenia jelit mogą prowadzić do stanów zapalnych stawów oraz ogólnoustrojowych.
W medycynie wciąż niewiele mówi się o tym, jak istotną rolę w utrzymaniu zdrowia odgrywa oś mózgowo-jelitowa. Nasza mikrobiota ma zdolność do produkcji korzystnych dla organizmu związków, takich jak witaminy. Może także wytwarzać substancje toksyczne. Jedną z najsilniejszych toksyn jest amoniak. Należy również zwrócić uwagę na rozwijające się grzyby, które wytwarzają różnego rodzaju alkohole. Dlatego często mówi się o tak zwanym syndromie własnego browaru.
Do niedawna, gdy rozmawialiśmy o jelitach, myśleliśmy głównie o jelicie grubym. Jelito cienkie było często pomijane. W mojej książce chciałam zwrócić na nie większą uwagę.
Schorzenia jelita cienkiego to pewnego rodzaju nowość cywilizacyjna. Nasza cywilizacja przyniosła wiele zmian. Zmienił się sposób uprawy roślin, a także produkcji oraz przechowywania żywności. Pojawiła się żywność wysoko przetworzona.
Dawniej nie dodawaliśmy do jedzenia wzmacniaczy smaku, konserwantów, stabilizatorów, polepszaczy aromatu czy sztucznych barwników, takich jak słynna „szóstka z Southampton”, czyli barwniki typu E, które mają udowodniony wpływ na wywoływanie ADHD u dzieci.
Nasze nawyki żywieniowe oraz styl życia uległy znaczącej zmianie, co bardzo zaszkodziło naszym jelitom.
W medycynie panuje przekonanie, że jeśli ktoś jest na przykład kardiologiem lub neurologiem, to nie powinien wypowiadać się na temat jelit. Szanuję specjalistów różnych dzied
Źródło