Dr Cubała dla „Wprost”: Większość chorób zaczyna się w jelitach. Polacy mają problem

dr Magdalena Cubała Pacjenci odwiedzają jej gabinet z różnorodnymi dolegliwościami. Często mają one jedną wspólną przyczynę – problemy z jelitami. Nierzadko sami na nie wpływamy, nawet nie zdając sobie z tego sprawy. O błędach żywieniowych Polaków i swoich kulinarnych sekretach opowiada dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska.

Paulina Cywka: „Wprost”: Co skłoniło Panią do napisania książki „Jelitowa rewolucja. Odzyskaj zdrowie, żyj długo i jedz to, co lubisz”? Jak narodził się pomysł, aby zająć się właśnie jelitami?

Dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska*: Zauważyłam, że do mojego gabinetu coraz częściej przychodzą pacjenci z problemami jelitowymi lub przewlekłymi schorzeniami, które mają swoje źródło w jelitach. Często widzę pacjentki cierpiące na chorobę Hashimoto, która rozpoczęła się od zakażenia bakteriami jelitowymi. Z kolei przewlekłe zapalenia jelit mogą prowadzić do stanów zapalnych stawów oraz ogólnoustrojowych.

W medycynie wciąż niewiele mówi się o tym, jak istotną rolę w utrzymaniu zdrowia odgrywa oś mózgowo-jelitowa. Nasza mikrobiota ma zdolność do produkcji korzystnych dla organizmu związków, takich jak witaminy. Może także wytwarzać substancje toksyczne. Jedną z najsilniejszych toksyn jest amoniak. Należy również zwrócić uwagę na rozwijające się grzyby, które wytwarzają różnego rodzaju alkohole. Dlatego często mówi się o tak zwanym syndromie własnego browaru.

Do niedawna, gdy rozmawialiśmy o jelitach, myśleliśmy głównie o jelicie grubym. Jelito cienkie było często pomijane. W mojej książce chciałam zwrócić na nie większą uwagę.

Schorzenia jelita cienkiego to pewnego rodzaju nowość cywilizacyjna. Nasza cywilizacja przyniosła wiele zmian. Zmienił się sposób uprawy roślin, a także produkcji oraz przechowywania żywności. Pojawiła się żywność wysoko przetworzona.

Dawniej nie dodawaliśmy do jedzenia wzmacniaczy smaku, konserwantów, stabilizatorów, polepszaczy aromatu czy sztucznych barwników, takich jak słynna „szóstka z Southampton”, czyli barwniki typu E, które mają udowodniony wpływ na wywoływanie ADHD u dzieci.

Nasze nawyki żywieniowe oraz styl życia uległy znaczącej zmianie, co bardzo zaszkodziło naszym jelitom.

W medycynie panuje przekonanie, że jeśli ktoś jest na przykład kardiologiem lub neurologiem, to nie powinien wypowiadać się na temat jelit. Szanuję specjalistów różnych dzied

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *