Dlaczego nie można jeść zielonych ziemniaków? To może być bardzo niebezpieczne

Ziemniaki Jedzenie niektórych ziemniaków może okazać się bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia. Tłumaczymy, jakie warzywa lepiej wyrzucić i nie ryzykować ewentualnym zatruciem. Musicie zwrócić uwagę na ich kolor. 

Ziemniaki wykorzystujemy do wielu potraw. Są klasykiem w polskiej kuchni, idealnie sprawdzają się jako dodatek do dań mięsnych, a część z nas nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tego warzywa. Przygotowujemy z nich też kopytka, kluski, placki czy purée. Okazuje się jednak, że w czasami ich zjedzenie może być bardzo niebezpieczne. Niektóre ziemniaki są niejadalne i powinniście zdecydowanie wystrzegać się ich spożywania, ponieważ konsekwencje mogą być naprawdę poważne. Te, które powinny znaleźć się w koszu, można rozpoznać po specyficznym kolorze, a dokładnie – zielonych plamkach.

Jakich ziemniaków nie wolno jeść?

Choć ziemniaki w większości przypadków są zdrowe, to można się też nimi zatruć. Chodzi o zielone ziemniaki, które mogą być bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia. Wynika to z faktu, że występuje w nich toksyczny związek chemiczny – solanina. Ta substancja znajduje się w zielonych częściach i kiełkach ziemniaków. Jej trujące właściwości chronią te warzywa przed atakami szkodników, jednak dla ludzi są bardzo szkodliwe.

Solanina naturalnie występuje w niedojrzałych ziemniakach, jednak jej stężenie wzrasta, gdy są one przechowywane w ciepłych i jasnych pomieszczeniach. Jeśli ziemniak będzie zielonkawy pod skórką – oznacza to, że doszło do zwiększenia ilości solaniny w nim (a jego zjedzenie może nam zaszkodzić). W ziemniakach, które są odpowiednio przechowywane i nie są wystawione na działanie światła, ilość solaniny jest bardzo niewielka, a przez to nie stanowi zagrożenia dla naszego zdrowia. Dodatkowo obranie i ugotowanie ziemniaków powoduje zmniejszenie jej ilości w warzywach. Nie można jednak sięgać po te, które mają zielone plamki.

Czym może grozić zjedzenie „zielonych” ziemniaków?

Solanina w wysokich stężeniach jest silnie trująca. Nie wiadomo jednak, ile dokładnie solaniny potrzeba, by doszło do zatrucia – zależy to od indywidualnej tolerancji na tę substancję, a także masy ciała, dlatego lepiej nie ryzykować jedzenia zielonkawych ziemniaków. Na zatrucie i poważne konsekwencje są narażone głównie dzieci. Spożycie dużej ilości solaniny może prowadzić do objawów zatrucia, takich jak:

  • nudności,
  • wymioty,
  • biegunka,
  • bóle brzucha,
  • zawroty głowy,
  • zaburzenia żołądkowo-jelitowe.

W skrajnych przypadkach może dojść do śpiączki, napadu drgawek, a nawet śmierci. Żeby uchronić się przed zatruciem solaniną, należy spożywać tylko dojrzałe i świeże ziemniaki, które były odpowiednio przechowywane. Wystrzegajcie się jednak jedzenia ziemniaków widocznie zielonych lub z długimi kiełkami. Pamiętajcie również, by nie sięgać po spleśniałe ziemniaki – odkrojenie zepsutej części nic nie da, ponieważ toksyny znajdują się w całym warzywie. Sprawdźcie, jak przechowywać ziemniaki, aby się nie popsuły. Warto również wiedzieć, jak prawidłowo gotować ziemniaki.

Источник

No votes yet.
Please wait…
No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *