Dereń jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy i witaminy C. Jakie inne właściwości posiada?

Jadalny dereń Ten owoc, stosunkowo rzadki w naszym kraju, zaskakuje nas swoimi korzystnymi właściwościami. Dowiedz się, dlaczego warto go spróbować i jak najlepiej go spożywać.

Zazwyczaj sięgamy po owoce, które znamy, ale warto urozmaicić nasz wybór i zacząć sięgać po mniej konwencjonalne opcje, ponieważ wiele z nich niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych. Dotyczy to również jadalnego derenia jadalnego – polskiego owocu, który był w dużej mierze pomijany, co jest niefortunne.

Jeden z najzdrowszych owoców

Owoce derenia są bogate w taniny, które stanowią doskonałe źródło polifenoli . Posiadają właściwości antyoksydacyjne, a zatem są niezwykle korzystne dla zdrowia, ponieważ neutralizują wolne rodniki w organizmie. Chroniąc komórki przed stresem oksydacyjnym, pomagają spowolnić proces starzenia i mogą również zmniejszyć ryzyko wystąpienia wielu chorób. Co więcej, skórka tego owocu zawiera prawie pięć razy więcej tanin niż sam miąższ.

Jest uznawany za polski superowoc, między innymi ze względu na zawartość bardzo rzadkiego związku – werbenaliny. Jest to najstabilniejszy związek o działaniu antyoksydacyjnym, odporny na degradację pod wpływem ciepła i tlenu. Werbenalina chroni układ sercowo-naczyniowy, działa przeciwzapalnie i pomaga obniżyć poziom cukru we krwi. Dodatkowo działa detoksykująco, wspomagając usuwanie toksyn z organizmu.

Jakie właściwości ma jadalny dereń?

Dereń jadalny jest również zalecany w przypadku łagodnej anemii, ponieważ zawiera dużo żelaza i do 75 g witaminy C na 100 g – co ważne, żelazo lepiej się wchłania w połączeniu z witaminą C. Owoc ten może również pomóc w niestrawności i różnych problemach trawiennych, a także ma inne zalety. Jest również skuteczny w leczeniu grypy i przeziębień.

Te niewielkie owoce są również bogate w pierwiastki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, takie jak potas, wapń, cynk, miedź i mangan. Ponadto, dereń właściwy wspomaga regulację pracy nerek dzięki swoim właściwościom moczopędnym, które wspomagają wydalanie wody i sodu z organizmu. Jest również korzystny w leczeniu infekcji dróg moczowych.

W jakiej formie należy spożywać dereń jadalny?

Dereń jadalny można spożywać na wiele sposobów. Najczęściej przetwarza się go na przetwory , takie jak dżemy, soki i likiery . Zazwyczaj nie spożywa się go na surowo ze względu na jego cierpki i kwaśny smak. Można go również suszyć i dodawać do herbaty lub wypieków . Najlepiej to zrobić, gdy jest w pełni dojrzały – zmięknie i nabierze pełni smaku. Dereń jadalny można również wykorzystać do produkcji sosów mięsnych i octów owocowych.

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *