Czekolada to przepis na długowieczność. Przełomowe odkrycie Polaków

Czekolada ciemna Oddajemy się temu codziennie, często nieświadomi, że jest to naturalny mechanizm obronny naszego ciała. Najnowsze badania naukowców z Łodzi ujawniają, że ten pyszny przysmak nie tylko poprawia nastrój, ale może również pomóc w walce z chorobami związanymi ze stylem życia i spowolnić proces starzenia. Odkryj, co kryje się za tym odkryciem – być może jest już w Twojej spiżarni!

Świeże badania przeprowadzone przez naukowców z Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Łódzkiego oraz Wydziału Farmacji Uniwersytetu Medycznego w Łodzi potwierdzają, że ten uwielbiany przysmak może pomóc w walce z licznymi chorobami cywilizacyjnymi, potencjalnie wydłużając życie i znacząco poprawiając jego jakość. Zrozum dokładnie, jak działa. Prawdopodobnie masz ten słodki przysmak w swojej kuchni, ale możesz nie rozpoznać jego pozytywnego wpływu na swoje samopoczucie.

Które słodycze wydłużają życie?

Okazuje się, że gorzka czekolada jest przysmakiem, który przyczynia się do zwiększenia długowieczności. Jej właściwości prozdrowotne przypisuje się masie kakaowej. Ziarna kakaowe zawierają substancje bioaktywne, które korzystnie wpływają na organizm. Są bogate w witaminy, pierwiastki śladowe i przeciwutleniacze. Związki te pomagają spowolnić proces starzenia i zmniejszyć stres oksydacyjny związany z nadmierną ilością wolnych rodników, chroniąc w ten sposób komórki przed uszkodzeniem. Jak wyjaśnia dr hab. Tomasz Kowalczyk , jeden z autorów badania z Katedry Biotechnologii Molekularnej i Genetyki Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Łódzkiego:

„Biologicznie aktywne związki mogą wykazywać działanie antyproliferacyjne, co oznacza, że mogą utrudniać podział komórek. Jest to kluczowe w przypadku chorób nowotworowych. Mogą promować apoptozę, czyli zaprogramowaną śmierć komórek. W komórkach, które nie mogą już prawidłowo funkcjonować, aktywowane są mechanizmy eliminujące je, aby zapobiec rozwojowi raka, na przykład. Czasami mechanizmy te zawodzą, co prowadzi do postępu choroby. Jednak im więcej inwestujemy w ochronę naszego ciała i dostarczamy mu związki ochronne poprzez naszą dietę, tym mniejsze jest ryzyko zachorowania na raka lub inne choroby”. Dodaje dalej:

Udowodniono naukowo, że katechiny zawarte w ziarnach kakaowca posiadają właściwości przeciwzapalne poprzez hamowanie prozapalnej interleukiny 2, a jednocześnie zwiększanie produkcji przeciwzapalnych interleukin.

Czekolada, jak wskazuje ekspert, może pomóc organizmowi na wiele dodatkowych sposobów. Regularne spożywanie tego przysmaku poprawia również sprawność umysłową, funkcje poznawcze i koncentrację. Ponadto pomaga obniżyć poziom „złego cholesterolu” i stabilizuje poziom glukozy we krwi.

Która czekolada sprzyja długowieczności?

Gorzka czekolada ma pozytywny wpływ na organizm. Nie chodzi jednak o „pierwszy” słodki wyrób, jaki znajdzie się na sklepowej półce. Aby przysmak posiadał właściwości prozdrowotne, musi zawierać co najmniej 60-70 procent masy kakaowej .

Spożywanie około 20 g takiej czekolady dziennie pozwala wprowadzić do organizmu związki biologicznie czynne, co może mieć duży wpływ na zdrowie – podsumowuje dr hab. Tomasz Kowalczyk.

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *