Idealny blask importowanych jabłek na półkach supermarketów rzadko jest ich naturalną cechą.
Producenci pokrywają owoce specjalnym woskiem, aby przedłużyć ich trwałość i nadać im atrakcyjny wygląd.
Kompozycja ta tworzy na skórze cienką warstwę, która zapobiega odparowywaniu wilgoci i spowalnia proces starzenia.

Dzięki takiemu zabiegowi owoce mogą zachować świeżość przez wiele miesięcy podczas długoterminowego transportu i przechowywania w magazynach.
Wosk jadalny używany do tych celów jest zatwierdzonym dodatkiem do żywności i ma oznaczenie E901-E903. Składa się on z mieszanki naturalnych składników: wosku Carnauba, pozyskiwanego z liści palmowych, wosku pszczelego i żywicy sosnowej, donosi korespondent Belnovosti.
Kompozycja ta jest bezpieczna dla zdrowia po spożyciu, jednak jej gęsta struktura jest trudna do zmycia zwykłą wodą.
Trudny do usunięcia wosk z powierzchni jabłka można usunąć za pomocą ciepłej wody i szczotki o twardym włosiu.
Bardziej skuteczną metodą jest płukanie owoców w wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości sody oczyszczonej lub octu jabłkowego.
Niektórzy eksperci zalecają zanurzenie jabłka na kilka sekund we wrzącej wodzie, aby rozpuścić wosk i ułatwić jego obieranie.
Peeling skóry pozostaje najskuteczniejszą, choć nie najbardziej optymalną metodą, ponieważ znaczna część witamin gromadzi się pod skórą.
Regularne spożywanie niemytych owoców z woskowym nalotem może na dłuższą metę powodować problemy trawienne.
Odpowiedzialne obchodzenie się z zakupionymi owocami przed ich spożyciem pomaga zminimalizować potencjalne ryzyko dla organizmu.
Przeczytaj także
- Białorusinom powiedziano, jaka jest różnica między płatnymi a bezpłatnymi szczepionkami przeciw grypie: które wybrać
- Które popularne warzywo powoduje gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi i dlaczego diabetycy się go boją