Ciasta na Boże Narodzenie to nieodłączny element świątecznego menu. Brakuje ci pomysłów na wypieki? A może szukasz sprawdzonych przepisów? Nie trać czasu na przeglądanie setek stron internetowych. Zebraliśmy najlepsze przepisy w jednym miejscu. Wypróbuj jedną z naszych receptur, a nie pożałujesz.
Na naszej liście znalazły się zarówno tradycyjne ciasta na Boże Narodzenie, jak i te mniej standardowe, które nie wymagają dużego wysiłku. To doskonałe rozwiązanie dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu i potrzebują sprawdzonych przepisów na „ostatnią chwilę”.
Sprawdź przepis na makowiec „na szybko”
Sernik
Puszyste ciasto z masą serową ma wielu wielbicieli przy świątecznym stole zarówno wśród przedstawicieli młodszego, jak i starszego pokolenia.
Sprawdź przepis na sernik baskijski
Jagielnik
To wegańska odmiana tradycyjnego sernika. Ma znacznie mniej kalorii niż tradycyjne ciasto. Dlatego można się nim zajadać bez wyrzutów sumienia.
Sprawdź przepis na jagielnik
Szarlotka
W naszym zestawieniu nie mogło zabraknąć szarlotki, która nieodłącznie kojarzy się ze świętami. Jabłka i cynamon. Trudno wyobrazić sobie lepszy duet.
Sprawdź przepis na szarlotkę na kruchym cieście
Piernik
Piernik to kolejny symbol Bożego Narodzenia. Wbrew pozorom jest stosunkowo proste w przygotowaniu. Można go zrobić również z dodatkiem… warzyw
Sprawdź przepis na świąteczny piernik z pomidorami
Ciasto ekspresowe z trzech składników
Nie masz zbyt wiele czasu na świąteczne przygotowania? W takim razie postaw na błyskawiczne ciasto świąteczne. Zrobisz je w 10 minut.
Sprawdź przepis na ekspresowe ciasto z trzech składników
Ciasto chałwowe
Ten przysmak również przyrządzisz bardzo szybko. Nie wymaga pieczenia abi dużego wysiłku. Za to świetnie smakuje.
Sprawdź przepis na ciasto chałwowe
Jaką mąkę wybrać do pieczenia ciast na Boże Narodzenie?
Na rynku znajdziemy różne typy mąki. Do pieczenia ciast najlepiej nadają się produkty z oznaczeniem 450. Można ją wykorzystać do robienia biszkoptów oraz delikatnych wypieków, w których nie używa proszku do pieczenia ani innych spulchniaczy. Przy wyrabianiu ciast drożdżowych najlepiej sprawdza się mąka typu 550. A jeśli chcesz przygotować na Boże Narodzenie pierniczki z witrażykiem albo kruche ciasteczka, sięgnij po mąkę typu 650. Warto ją również wykorzystać przy robieniu cięższych wypieków, na przykład miodownika bądź piernika.
Jak jeść ciasta i nie przytyć?
Ciasta na Boże Narodzenie zwykle należą do najbardziej kalorycznych pozycji w świątecznym menu. Można je jednak łatwo odchudzić. Dobrym przykładem na potwierdzenie tej tezy jest jagielnik, czyli wegańska wersja tradycyjnego sernika, w którym ser ustępuje miejsca kaszy jaglanej i orzechom. Warto wykorzystać też mąkę pełnoziarnistą zamiast pszennej, która zawiera więcej błonnika, który usprawnia pracę przewodu pokarmowego i przedłuża uczucie sytości. Należy pamiętać również o tym, by nie jeść ciast na pusty żołądek, ale po posiłku. Dzięki temu przyjmiemy jednorazowo mniejszą ilość kalorii. Nie wolno zapominać też o aktywności fizycznej. Nie chodzi o intensywne ćwiczenia. Pomóc w zgubieniu nadprogramowych kilogramów i utrzymaniu szczupłej sylwetki pomóc może już zwykły spacer. Liczy się systematyczność i konsekwencja w działaniu.