Hiperglikemia i podwyższony poziom „złego cholesterolu” to problemy, które dotykają wielu ludzi w różnych grupach wiekowych. Niepozorna roślina, która jest łatwo dostępna, może pomóc nam rozwiązać te problemy.
Dietetyk dr Bartek Kulczyński chętnie dzieli się swoją wiedzą na temat zdrowego odżywiania. Poświęcił jeden ze swoich artykułów dobrze znanej, ale często pomijanej roślinie. Niestety, niewielu włącza ją do swoich codziennych posiłków. Jest to godne ubolewania, ponieważ posiada ona liczne korzystne właściwości. „Obniżanie” wysokiego poziomu cukru i cholesterolu to zaledwie wierzchołek góry lodowej jej licznych zalet.
Która roślina pomaga w kontrolowaniu wysokiego poziomu cukru i cholesterolu?
Dr Bartek Kulczyński zaleca dodanie do diety berberysu pospolitego, szczególnie jego owoców . Owoce te są bogatym źródłem berberyny . Związek ten jest znany ze swoich wielu dobroczynnych efektów. Wykazano, że posiada właściwości hipoglikemiczne, co oznacza, że może obniżać poziom glukozy we krwi. Może obniżyć poziom glukozy na czczo średnio o 15 miligramów na decylitr. Hamuje wchłanianie glukozy z jelit do krwiobiegu. Ponadto chroni komórki trzustki odpowiedzialne za wydzielanie insuliny. Ponadto pomaga zmniejszyć stan zapalny tkanek. Co godne uwagi, berberyna odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu powikłaniom związanym z cukrzycą, takim jak niewydolność nerek, kardiomiopatia lub neuropatia cukrzycowa. Ważne jest, aby zauważyć, że działanie hipoglikemiczne tego związku nie ujawnia się u osób z prawidłowym poziomem glukozy we krwi, pomagając w ten sposób uniknąć hipoglikemii.
Stałe stosowanie berberyny powoduje również obniżenie poziomu trójglicerydów we krwi. Przywraca równowagę między „złym” i „dobrym” cholesterolem. W rezultacie poprawia krążenie i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu krążenia (miażdżyca, zawał serca itp.). Ponadto pomaga zapobiegać nadmiernej przepuszczalności jelit i wspomaga zdrowie wątroby. Eksperci sugerują, że berberyna może nawet łagodzić stłuszczenie wątroby i pomagać w walce z Helicobacter pylori, bakterią odpowiedzialną za wrzody żołądka.
Jak włączyć berberys do diety?
Świeże owoce berberysu można wykorzystać do stworzenia różnych naparów. W miesiącach jesienno-zimowych i wczesną wiosną – gdy świeże opcje są ograniczone – zaleca się wybór suszonych produktów dostępnych w sklepach ze zdrową żywnością, zarówno stacjonarnych, jak i internetowych. Porcja 100 gramów kosztuje zazwyczaj około 8-10 zł. Suplementy diety zawierające berberynę są również dostępne na rynku. Należy jednak zachować ostrożność przy tych produktach i należy je przyjmować wyłącznie po konsultacji z lekarzem.