Ayran to prawdziwa bomba zdrowia. Wzmacnia układ odpornościowy, serce i jelita.

Ayran w szklance Jeśli masz ochotę na coś smacznego i wyjątkowo pożywnego, rozważ ten turecki przysmak. Chociaż możesz go kupić w sklepie, przygotowanie go w domu jest również całkiem proste. Dowiedz się, dlaczego warto włączyć go do swojej diety.

Ayran zyskuje na popularności w naszym kraju, ale nie wszyscy go znają. To zrozumiałe, biorąc pod uwagę, że napój ten pochodzi z dalekiej Turcji. To napój z jogurtu i wody, często wzbogacony odrobiną soli. Jest niezwykle orzeźwiający, dzięki czemu idealnie nadaje się na ciepłe dni. Dodatkowo, doskonale komponuje się z posiłkami (zwłaszcza pikantnymi), ale można go również pić samodzielnie.

Dlaczego warto pić ayran?

Ayran wspomaga prawidłowe trawienie dzięki zawartości pożytecznych bakterii (probiotyków), które nie tylko wspomagają florę bakteryjną jelit, ale także pomagają złagodzić specyficzne problemy trawienne, takie jak biegunka, zaparcia i wzdęcia. Co więcej, spożywanie tego skromnego napoju wzmacnia odporność , ponieważ zawiera witaminy, w tym A, D i B, które są niezbędne do optymalnego funkcjonowania układu odpornościowego. Jest również bogaty w różne minerały, w tym wapń, który odgrywa kluczową rolę w naszej obronie immunologicznej. Picie ayranu wspiera również zdrowie kości i może zmniejszyć ryzyko osteoporozy. Zdrowy mikrobiom jelitowy (na który picie ayranu korzystnie wpływa) również przyczynia się do wzmocnienia odporności. Co więcej, dzięki zawartości potasu, spożywanie tego tureckiego napoju wzmacnia nasze serce — pomaga obniżyć ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu, a tym samym pośrednio chroni przed chorobami serca. Jest nie tylko orzeźwiająco orzeźwiający w upały, ale także pomaga uzupełnić elektrolity.

Jak przygotować ayran w domu?

Nie musisz kupować ayranu w sklepie. Możesz go łatwo przygotować w domu w zaledwie kilka minut. Wystarczy wymieszać jogurt naturalny (najlepiej grecki) z zimną wodą w stosunku 2:1. Dodać szczyptę soli i dokładnie wymieszać – możesz też użyć blendera. Kontynuować, aż mieszanina będzie gładka i lekko spieniona.

Do tej tradycyjnej wersji ayranu (idealnej na ciepłe dni) możesz dodać kostki lodu lub listki mięty, odrobinę startej skórki z limonki lub świeżo wyciśnięty sok. Jeśli chcesz, możesz również dodać szczyptę świeżo zmielonego pieprzu lub ząbek zmiażdżonego czosnku.

Jeśli zdecydujesz się kupić ten napój w sklepie, rozważ ayran marki Maluta, dostępny między innymi w Leclerc. Najlepszy ayran pochodzi od marki Pinar, importowanej bezpośrednio z Turcji. Jednak znalezienie go jest trudniejsze – sprawdź w tureckich sklepach spożywczych lub online.

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *