Biomarkery mogą wskazać, co robić, by zapewnić sobie długowieczność
Urszula Lesman
Zespół naukowców ze Szwecji zbadał krew, a konkretnie biomarkery we krwi 44 000 osób w wieku powyżej 64 lat, w tym około 1200 osób w wieku co najmniej 100 lat. W ramach badania, którego wyniki opublikowano w GeroScience, zbadano największy jak dotąd zbiór danych, który nadaje się do porównania osób żyjących 100 lat z ich rówieśnikami, którzy żyli znacznie krócej. Naukowcy uważają, że odkryli biologiczne przyczyny.
Jak dożyć 100 lat
„Różnice w wartościach biomarkerów między stulatkami i niestulatkami na ponad dziesięć lat przed śmiercią sugerują, że genetyczne i/lub potencjalnie modyfikowalne czynniki stylu życia odzwierciedlone w poziomach biomarkerów mogą odgrywać ważną rolę w zapewnianiu wyjątkowej długowieczności” – napisali autorzy badania.
Karin Modig, profesor epidemiologii w Karolinska Institutet, napisała o wnioskach zespołu w „The Conversation”. Kluczowym odkryciem jest to, że osoby, które dożyły 100. roku życia, od 60. roku życia miały zwykle niższy poziom glukozy, kreatyniny i kwasu moczowego. Co ciekawe, „stulatkowie ogólnie wykazywali raczej jednorodne profile biomarkerów” bez skrajnie wysokich lub niskich wartości.
Naukowcy radzą: ogranicz cukier i zadbaj o wątrobę i nerki. Im jesteś starszy, tym ważniejsza może się stać ta rada.Ka rin Modig stwierdziła, że chociaż zespół nie wyciągnął żadnych wniosków na temat stylu życia ani genów odpowiedzialnych za wartości biomarkerów, to „rozsądne jest przypuszczenie, że czynniki takie jak odżywianie i spożycie alkoholu odgrywają sporą rolę” w długowieczności. Zdaniem naukowców konieczne jest obserwowanie stanu nerek i wątroby, a także poziomu glukozy i kwasu moczowego.
Badanie obejmowało dane od 44 tys. Szwedów, którzy przeszli ocenę stanu zdrowia w wieku od 64 do 99 lat. Następnie obserwowano ich przez okres do 35 lat, przy czym 1224 z nich osiągnęło wiek 100 lat. Warto zauważyć, że 85 procent osób, które osiągnęły wiek stu lat, stanowiły kobiety. Karin Modig napisała, że zespół zbadał 12 biomarkerów krwi związanych ze stanem zapalnym, metabolizmem, funkcją wątroby i nerek oraz niedożywieniem i anemią – wszystkie powiązane ze starzeniem się lub śmiertelnością w poprzednich badaniach. Zespół uważa, że 10 z tych 12 wykazuje związek z prawdopodobieństwem ukończenia 100 lat. Osoby, które obchodziły 100. urodziny, miały niższy poziom glukozy, kreatyniny i kwasu moczowego od 60. roku życia. Naukowcy sugerują potencjalny związek między zdrowiem metabolicznym, odżywianiem i wyjątkową długowiecznością.
Karin Modig przyznała, że „w osiągnięciu wyjątkowego wieku prawdopodobnie w pewnym momencie odgrywa rolę przypadek”, ale biorąc pod uwagę zaobserwowane różnice w biomarkerach, istnieje prawdopodobieństwo, że geny i styl życia również mają znaczenie.