Wideo Włoska kucharka pokazuje, jak piecze chleb
Anna Prezio, 73-letnia pochodząca z Włoch mieszkanka Kalifornii, która zyskała sławę dzięki filmom w mediach społecznościowych, na których widać, jak gotuje dania swojej ojczyzny, opowiedziała Fox News Digital, jaki chleb piecze dla swojego syna.
Archeolodzy niedawno dokonali rzadkiego znaleziska kulinarnego: dobrze zachowanego bochenka starożytnego chleba.
Artefakt został znaleziony podczas wykopalisk archeologicznych na stanowisku Kulluoba w prowincji Eskisehir, położonej w środkowej Turcji. Koparki odkopały bochenek we wrześniu 2024 r., ale nie został on zaprezentowany publiczności aż do tego miesiąca.
Chleb ma około 5000 lat i został upieczony w epoce brązu w Turcji. Naukowcy twierdzą, że chleb został spalony i zakopany pod wejściem do domu pochodzącego z 3300 r. p.n.e.
Część chleba, mierząca około 5 cali średnicy, została oderwana przed zakopaniem.
Na zdjęciu bochenka widać, że z biegiem czasu stał się on czarny i pokruszony — ale nadal zachowuje kształt chleba.
Rzadki bochenek chleba z epoki brązu zachował się po spaleniu i zakopaniu pod wejściem do domu w środkowej Turcji. (Getty Images)
Murat Türkteki, archeolog i kierownik wykopalisk, powiedział agencji Agence France-Presse (AFP), że starożytny chleb jest „rzadkim znaleziskiem” – podaje lokalna gazeta Turkish Minute.
„Chleb jest rzadkim znaleziskiem podczas wykopalisk. Zazwyczaj znajduje się tylko okruszki.”
„Chleb to rzadki okaz podczas wykopalisk. Zazwyczaj znajduje się tylko okruszki” – powiedział.
„Ale tutaj zostało zachowane, ponieważ zostało spalone i zakopane”.
Archeolodzy uważają, że bochenek przetrwał stulecia, ponieważ został spalony i zakopany. (Getty Images)
Od 22 maja tureccy piekarze pracują nad odtworzeniem tego chleba.
Przepis opiera się na starożytnej pszenicy, która najlepiej sprawdza się w warunkach suszy, co rzuca światło na klimat środkowej Turcji w epoce brązu.
Serap Güler, kierownik piekarni, powiedział agencji AFP, że chleb powstaje w wyniku połączenia „pradawnej mąki pszennej, soczewicy i bulguru, [co] skutkuje bogatym, sycącym chlebem o niskiej zawartości glutenu i bez konserwantów”.
Jak donoszą źródła, te żółte bochenki przypominające ciasta cieszą się ogromnym powodzeniem wśród lokalnych mieszkańców.
Bochenek znaleziono na stanowisku Kulluoba w prowincji Eskisehir w środkowej Turcji. (Getty Images)
Jedna z klientek o imieniu Suzan Kuru powiedziała AFP, że jest „ciekawa smaku tego starożytnego chleba”.
„Pospieszyłam się, bo bałam się, że już nic nie zostanie” – powiedziała.
Lokalni tureccy piekarze, wykorzystujący tradycyjną pszenicę, odtwarzają teraz ten bochenek. (Getty Images)
Odkrycie dobrze zachowanych starożytnych produktów spożywczych zdarza się niezwykle rzadko w archeologii, jednak kilku badaczy miało szczęście na nie natrafić.
We wrześniu ubiegłego roku naukowcy znaleźli starożytny ser kefirowy w mumiach z Kotliny Tarimskiej w zachodnich Chinach, datowanych na 3500 lat.
Wcześniej archeolodzy znaleźli najstarszą na świecie butelkę wina w starożytnym rzymskim cmentarzysku w południowej Hiszpanii.
Sourse: www.foxnews.com