Ministerstwo Funduszy i Rozwoju ogłosiło, że w grudniu przekaże Komisji Europejskiej wskaźnik zweryfikowanych projektów w sektorze gastronomiczno-hotelarskim, realizowanych w ramach KPO. Jeśli inicjatywy te zostaną uznane za zgodne z umową, Komisja będzie zobowiązana do uruchomienia dodatkowych środków, jak poinformowało ministerstwo. Ministerstwo Funduszy i Rozwoju zapewniło również, że ściśle monitoruje wykorzystanie środków, a wszelkie nieprawidłowości będą skutkować konsekwencjami finansowymi.
/ Marysia Zawada / Reporter
W sobotę wieczorem Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej wydało komunikat, w którym jego przedstawiciele zadeklarowali, że dokonają oceny środków KPO przeznaczonych dla przedsiębiorców z branży gastronomicznej i hotelarskiej (HoReCa). Potwierdzili, że wstępne wyniki audytu , który przeprowadzi Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości (PARP), będą dostępne „prawdopodobnie pod koniec września, a na pewno w trzecim kwartale tego roku ”. „Jesteśmy w pełni zaangażowani w zapewnienie, że każda złotówka środków publicznych zostanie wykorzystana w sposób właściwy” – zapewniło Ministerstwo.
Reklama
Ogłoszenie przeglądu jest reakcją na wcześniejsze doniesienia medialne i posty – głównie polityków PiS – które pojawiły się na platformie X. Posty te zawierały przykłady firm z sektora HoReCa, które otrzymały dofinansowanie z Narodowego Planu Naprawy (NPR) na takie produkty jak jachty firmowe, sauny, ekspresy do kawy, solaria, wymianę mebli i zakup wirtualnej strzelnicy . Była wiceminister rozwoju i technologii Olga Semeniuk-Patkowska z PiS zauważyła, że „Komisja Europejska może teraz wstrzymać wypłatę 1,2 mld zł dla Polski”. Były minister cyfryzacji Janusz Cieszyński (PiS) skomentował, że to minister Katarzyna Pełczyńska-Nałęcz „osobiście poleciła szefowi Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości złagodzenie kryteriów w tym zakresie”.
Weryfikacja środków z Krajowego Programu Operacyjnego. Polska przekaże wskaźnik do rozliczenia Komisji Europejskiej.
W niedzielę Ministerstwo Finansów i Rozwoju poinformowało w mediach społecznościowych, że „w grudniu Polska przedstawi Komisji Europejskiej do rozliczenia wskaźnik oparty na zweryfikowanych, zgodnych z umową projektach. W takim przypadku (dla projektów realizowanych zgodnie z umową) Komisja Europejska jest zobowiązana do uruchomienia środków” .
Obecnie – jak zapewnia ministerstwo – analizowane i weryfikowane są wszelkie przesłanki wskazujące na potencjalne nieprawidłowości, a każdy projekt oceniany jest kompleksowo – biorąc pod uwagę cel inwestycji i oczekiwane efekty.
Ministerstwo poinformowało również, że budżet inwestycyjny sektora HoReCa wynosi łącznie 1,2 mld zł, z czego do tej pory wypłacono mniej niż 10%. Zadeklarowało również wstrzymanie wypłat do czasu ujawnienia ustaleń kontroli . „W związku z tym na wszystkie podmioty dopuszczające się oszustw zostaną nałożone kary finansowe” – wskazało ministerstwo.
Inicjatywa HoReCa w ramach KPO ma na celu wsparcie mikro, małych i średnich przedsiębiorstw z sektora hotelarskiego, gastronomicznego, turystycznego i kulturalnego – branż najbardziej dotkniętych pandemią COVID-19 w Polsce. Podkreślono, że środki zostały przeznaczone na rozszerzenie lub modyfikację profilu działalności, aby zwiększyć odporność firm na przyszłe kryzysy. Proces aplikacyjny w ramach programu HoReCa został uruchomiony w 2023 roku.
Skąd wzięły się ułatwienia dla przedsiębiorców w KPO?
Pierwszy nabór wniosków zaplanowano na maj-czerwiec 2024 r. Ministerstwo odnotowało jednak niewystarczającą liczbę wniosków złożonych przez przedsiębiorców w stosunku do wskaźnika KPO . Dlatego w drugim naborze, który odbył się między lipcem a październikiem 2024 r., wprowadzono uproszczenia dla wnioskodawców . Po pierwsze, minimalny spadek obrotów w ujęciu rok do roku w latach 2020-2021 został obniżony do 20% (z 30% w pierwszym naborze). Ministerstwo wyjaśniło, że ta zmiana miała na celu zwiększenie zainteresowania programem. Podkreśliło jednak, że „ obniżenie progu o 10 punktów procentowych nie oznacza przyzwolenia na nadużycia ”.
Ministerstwo stwierdziło, że oprócz spadku obrotów, drugim kryterium przyznawania dotacji jest wprowadzenie nowej usługi lub rozszerzenie oferty. Zapewniło, że wsparcie nie jest przyznawane automatycznie każdemu podmiotowi w branży .
W ramach wsparcia dla MŚP z sektora HoReCa w ramach KPO zawarto 3005 umów o wartości 1,2 mld zł, z których wypłacono 110 mln zł. Średnia wartość projektu wynosi około 410 tys. zł. „Projekty rozliczane są wyłącznie w drodze refundacji, a środki są uwalniane po zatwierdzeniu wniosków o płatność i poniesionych kosztów. Przedsiębiorcy nie mogą ubiegać się o zaliczki. Muszą również wnieść wkład własny, co najmniej 10%. Ponadto podatek VAT został uznany za wydatek niekwalifikowany. Dodatkowo przedsiębiorcy są zobowiązani do zapewnienia trwałości projektu po jego zakończeniu” – wyjaśniło ministerstwo.