Sanepid wydał ważne ostrzeżenie. Komunikat dotyczy popularnej marki jajek, które trafiły do sklepów. Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że na skorupkach wykryto pałeczki Salmonelli. „Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem” – czytamy w specjalnym ostrzeżeniu. Znamy dokładny numer partii i kod kreskowy produktu objętego ostrzeżeniem.
/123RF/PICSEL
Sanepid wydał ostrzeżenie dotyczące jajek
Popularne jajka w trybie pilnym zniknęły ze sklepów. Sanepid opublikował ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności w związku z wynikami analiz dokonanych podczas kontroli. Podczas badań dostarczonych przez urzędników próbek wykryto bakterie, które mogą doprowadzić do problemów zdrowotnych. Niektórzy będą musieli zgłosić się do lekarza.
W komunikacie sanepidu poinformowano, iż chodzi o jajka sprzedawane pod nazwą „10 świeżych jaj”. Ich producentem jest Zakład Pakowania Jaj, A.A. Kałużni w Przyczynie Dolnej we Wschowej.
„W dniu 28.01.2025 przeprowadzono kontrolę (…). Ustalono, że jaja zebrane zostały z kurników A, B, F w ilości 90 697 sztuk. Po otrzymaniu informacji zakazano wprowadzenia do obrotu jaj pochodzących ww. kurników do chwili otrzymania wyników badan laboratoryjnych” – czytamy w ostrzeżeniu Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Znamy dokładny numer partii i kod kreskowy jajek, na których wykryto Salmonellę.
Reklama
Nie należy spożywać tych jajek
Sanepid w komunikacie wyjaśnił, że pałeczki Salmonelli wykryto w 1 z 5 próbek. „Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego” – dodaje GIS.
Sanepid dodaje, że nie należy spożywać partii jaj objętej komunikatem, a w przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.
W ostrzeżeniu publicznym podano, iż numer partii objętej komunikatem to A3PL08121309, natomiast kod kresowy widoczny na opakowaniu to: 5 987463 142650. Producent wskazał, że partia jajek, na których skorupkach wykryto Salmonellę, posiada datę do spożycia ustaloną na 15.02.2025 r.
/GIS/gis.gov.pl /materiał zewnętrzny
Salmonelloza, objawy zatrucia
Komunikat dotyczący wycofania popularnych jajek i wezwania do tego, aby ich nie spożywać, nie powinien być bagatelizowany. Osoby, które spożyją jajka, gdzie wykryto Salmonellę, mogą doświadczyć problemów zdrowotnych.
Sanepid na specjalnej stronie internetowej wyjaśnia, że pierwsze objawy choroby w tym przypadku pojawić się mogą już po 6 godzinach od spożycia produktu z pałeczkami bakterii. Maksymalny termin ujawnienia się choroby to do 3-7 dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym. Objawami salmonellozy są:
- bóle brzucha,
- gorączka,
- biegunka,
- odwodnienie,
- nudności,
- wymioty.
„Niekiedy może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu, tzw. postać pozajelitowa, szczególnie u małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością. Obserwuje się wówczas powstawanie ropni, zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości oraz posocznicę. Istnieje skuteczne leczenie salmonelloz” – dodaje w specjalnym wyjaśnieniu GIS.
Agata Jaroszewska
Odtwarzacz wideo wymaga uruchomienia obsługi JavaScript w przeglądarce. Polsat News Polityka