Polska „wojna” miłośników dwóch najpopularniejszych majonezów na rynku (Winiary i Kielecki) może wkroczyć w nowy etap. Jeden z konkurentów wypuścił na rynek pierwsze partię produktu ze zmienionym składem. Do produkcji został zastosowany inny typ jajek.
/123RF/PICSEL
Reklama
Jak informuje Wprost.pl, w sklepach pojawia się pierwsza partia Majonezu Kieleckiego sporządzona na bazie jajek z chowu ściółkowego, czyli tzw. „dwójek”.
„Trudno powiedzieć, czy smakosze w ciemno wyczują zmianę, ale producent zadbał, aby było łatwiej. Nowe majonezy są opatrzone specjalną 'banderolą'” – tłumaczy portal.
Wprost.pl cytuje Adama Jamroza, prezesa Wytwórczej Spółdzielni Pracy „Społem” – producenta majonezu.
„Na rynku już kilku lat dostępne są wyroby, przy których produkcji nie stosujemy jajek potocznie określanych jako 'trójki’. Mowa tu konkretnie o Majonezie Kieleckim Omega-3 310 g, Majonezie Kieleckim lekkim 310 g, oraz Majonezie Kieleckim 450 ml, w plastikowym opakowaniu. Jednak teraz po raz pierwszy powstał również nasz flagowy, ’tradycyjny’ Majonez Kielecki w szklanych opakowaniach w całości na bazie jajek z chowu ściółkowego” – przekonuje Adam Jamróz.
Producent majonezu odchodzi od wykorzystania jaj z chowu klatkowego
Pomysł na zmianę składnika tłumaczony jest przez producenta koniecznością realizacji założeń przyjętych w ramach strategii, którą firma zadeklarowała już w maju 2018 roku.
/WSP Społem /materiały prasowe
„Jesteśmy dumni z tego, że konsekwentnie realizujemy założone przez nas cele i zbliżamy się do całkowitego odejścia od surowców pochodzących od zwierząt hodowanych w systemie klatkowym” – mówił prezes WSP Społem.
***
Odtwarzacz wideo wymaga uruchomienia obsługi JavaScript w przeglądarce. INTERIA.PL