Hotelarze w Turcji o problemach z all inclusive. Apelują o zmianę zasad

W formule wyżywienia all inclusive – bez której wiele osób nie wyobraża sobie zagranicznych wakacji – marnuje się zbyt wiele jedzenia. Jest to sprzeczne z zasadami zrównoważonego rozwoju – uważa prezes tureckiego stowarzyszenia menedżerów hoteli. Chciałby on na nowo zdefiniować zasady wyżywienia dla urlopowiczów w Turcji. Zdjęcie

Wyżywienie all inclusive w hotelach jest sprzeczne ze zrównoważonym rozwojem - to głos tureckiej branży hotelowej /123RF/PICSEL

Wyżywienie all inclusive w hotelach jest sprzeczne ze zrównoważonym rozwojem – to głos tureckiej branży hotelowej /123RF/PICSEL Reklama

Prezes tureckiego Stowarzyszenia Profesjonalnych Menedżerów Hoteli Hakan Saatcioglu podzielił się swoimi przemyśleniami podczas branżowej imprezy. Jego słowa przytacza portal turkiyetravelnews.com.

Saatcioglu podkreślił, że branża hotelowa musi opracować strategię żywienia turystów w hotelach, która uwzględniałaby koncepcję zrównoważonego rozwoju. – W Turcji są hotele, które stale ulepszają ten system. Nadszedł jednak czas, aby hotelarze wspólnie ustalili nową strategię, biorąc pod uwagę zarówno reguły all inclusive, jak i zasady zrównoważonego rozwoju, jednocześnie promując tę koncepcję na rynku krajowym i międzynarodowym – powiedział.

Reklama

All inclusive sprzeczne ze zrównoważonym rozwojem?

Jak wskazał, w systemie all inclusive marnuje się bardzo dużo żywności. Turcja, podobnie jak wiele innych krajów będących popularnymi kierunkami turystycznymi, stosuje jednak ten system na masową skalę. Jest on już niejako wpisany w obecny sposób podróżowania w ramach zorganizowanych wyjazdów ze względu na wygodę, jaką oferuje. Klasyczne „all inclusive” oznacza bowiem, że w cenie pobytu w hotelu mieszczą się trzy posiłki dziennie i napoje podawane w określonych godzinach. Jeśli chodzi o posiłki, to swoistym standardem jest tutaj śniadanie w formie bufetu, lunch na ciepło i kolacja w formie bufetu.

– W hotelach koszt całej żywności i napojów spożywanych przez gości stanowi z góry ustalony wydatek dla obiektu, ponieważ goście płacą za to, co zjedzą i wypiją z góry, na starcie. Szczególnie w turystyce, zwłaszcza w formatach all inclusive, marnowanie się żywności i napojów pozostawianych na stołach stoi w sprzeczności ze zrównoważonym rozwojem. 

Ten problem ma jeszcze jeden aspekt, uważa Saatcioglu. Konsumenci usług turystycznych stają się coraz bardziej świadomi i mogą zacząć rezygnować z wakacji w obiektach oferujących formułę all inclusive, właśnie ze względu na to, że ten typ wyżywienia sprzyja marnotrawieniu żywności.

Świadomy turysta może omijać hotele z all inclusive

– Jeśli jako hotelarze nie zrewidujemy i nie zdefiniujemy na nowo zasad koncepcji all inclusive, to moim zdaniem w nadchodzących latach nie będziemy w stanie utrzymać naszej pozycji w świadomych społeczeństwach – stwierdził prezes Stowarzyszenia Profesjonalnych Menedżerów Hoteli.

Saatcioglu przytoczył dane z raportu ONZ z 2021 roku, według których przeciętny Turek marnuje 93 kilogramy przetworzonej żywności rocznie, co w skali kraju przekłada się na 7,7 miliona ton zmarnowanej żywności rocznieTurcja plasuje się wysoko w niechlubnym rankingu krajów, które marnują najwięcej jedzenia – zauważył menedżer.

Jak przekonuje, opracowanie nowej formuły wyżywienia w hotelach nie będzie wiązało się z obniżką standardów ani ze zubożeniem oferty. – Stworzenie nowej strategii w zakresie all inclusive nie oznacza pogorszenia jakości czy zmniejszenia różnorodności produktów. Celem jest podnoszenie świadomości i uwrażliwianie na kwestie marnotrawstwa – uważa Saatcioglu.

Wideo Odtwarzacz wideo wymaga uruchomienia obsługi JavaScript w przeglądarce. Gwiazdowski mówi Interii. Odc.77: Ustawa hasztagowa. Czy od tego przybędzie mieszkań? INTERIA.PL

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *