Cola-Cola ujawniła plany wprowadzenia nowego napoju na prośbę administracji Trumpa. Dotychczas stosowany syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy zostanie zastąpiony cukrem trzcinowym pochodzącym z amerykańskiego rolnictwa.
/ JUSTIN SULLIVAN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP
Coca-Cola aktualizuje przepis. To efekt wpływu Trumpa
Coca-Cola ogłosiła, że wprowadzi na rynek nowy napój z cukrem trzcinowym . Deklaracja ta pojawiła się po wpisie w mediach społecznościowych prezydenta Donalda Trumpa , który twierdził, że przekonał firmę do zastąpienia syropu kukurydzianego o wysokiej zawartości fruktozy cukrem trzcinowym uprawianym w USA , jak donosi CNN.
„Kontaktowałem się z Coca-Colą w sprawie dodania PRAWDZIWEGO cukru trzcinowego do produktów Coca-Coli w Stanach Zjednoczonych i wyrazili na to zgodę” – napisał prezydent Donald Trump na swoim portalu społecznościowym Truth Social. „Chcę wyrazić wdzięczność wszystkim osobom w Coca-Coli, które sprawują władzę” – kontynuował.
Reklama
Wypowiedzi Trumpa z zeszłego tygodnia sugerowały, że Coca-Cola zgodziła się na stosowanie cukru trzcinowego we wszystkich swoich produktach. Niemniej jednak oświadczenie firmy obala to twierdzenie – kultowa formuła Coca-Coli pozostanie niezmieniona.
„Ten dodatek rozszerza podstawową ofertę firmy, zapewniając większy wybór na różne okazje i dostosowując się do preferencji konsumentów ” – oświadczyła Coca-Cola.
Czy cukier trzcinowy zastąpi cukier kukurydziany? „Cukier szkodzi zdrowiu, niezależnie od pochodzenia”
Amerykańska Coca-Cola produkowana jest z syropu kukurydzianego o wysokiej zawartości fruktozy – składnika, któremu Robert F. Kennedy Jr., sekretarz Zdrowia i Opieki Społecznej w administracji Trumpa, stanowczo się sprzeciwia.
Kennedy, znany z wysiłków na rzecz usuwania sztucznych i wysoko przetworzonych substancji z żywności, nazwał ten słodzik „ przepisem na otyłość i cukrzycę ” we wrześniowym odcinku podcastu dr. Jordana Petersona. Chociaż syrop kukurydziany jest niedrogi i powszechnie stosowany, pozostaje kontrowersyjnym wyborem – jego wprowadzenie przez Coca-Colę lata temu wynikało głównie z przyczyn ekonomicznych. Specjaliści z dziedziny zdrowia podkreślają, że słodkie napoje gazowane, niezależnie od tego, czy są słodzone kukurydzą, czy trzciną cukrową, nie są uważane za korzystne dla zdrowia.
„ Nadmierne spożycie cukru – niezależnie od jego pochodzenia – jest szkodliwe dla zdrowia ” – poinformowała CNN Eva Greenthal, główna naukowiec w Centrum Nauki w Interesie Publicznym, niezależnej organizacji działającej na rzecz praw konsumentów. „Aby poprawić jakość amerykańskiej żywności, administracja Trumpa powinna skupić się na zmniejszeniu spożycia cukru, a nie tylko na zmianie jego rodzaju” – podsumowała.
Wymagana obsługa JavaScript w przeglądarce. INTERIA.PL