Przepis na szybką pastę z awokado z nietypowym składnikiem. Nie sądziłam, że może być tak smaczna

Pasta z awokado Pasta z awokado to idealny pomysł na szybkie i bardzo proste śniadanie. Jeśli dorzucicie jeden nietypowy dodatek – będzie ona znacznie smaczniejsza, ale też bardziej sycąca. Podpowiadamy, co jeszcze pasuje do takiego smarowidła do kanapek.

Już jakiś czas temu awokado zaczęło cieszyć się sporą popularnością w naszym kraju. Pasta z awokado to smaczny i zdrowy dodatek do wielu potraw. Wykonuje się ją z dojrzałego awokado, zazwyczaj dodaje się także czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz. Możecie zrobić ją również według naszego przepisu – jest mniej standardowy, ale przez to obłędnie smaczny. Taką pastę z powodzeniem można wykorzystać także jako dip do warzyw. Dodatkowo stanowi ona doskonałe źródło składników odżywczych dla naszego organizmu.

Przepis na szybką pastę z awokado z nietypowym składnikiem

Najczęściej robioną pastą z awokado jest meksykańskie guacamole. W oryginalnej wersji rozciera się wtedy awokado z dodatkiem limonki i soli. My proponujemy dość niestandardowe połączenie, dzięki któremu pasta z awokado nabierze wyrazistego smaku, ale będzie też bardziej sycąca i pełna witamin. Chodzi o dodanie do niej chudego twarogu. Ta propozycja idealnie sprawdzi się na śniadanie, gdy wasza lodówka „świeci pustkami”. Pasta z awokado i twarogu jest bardzo prosta i niezwykle szybka w przygotowaniu, a do jej zrobienia będziecie potrzebować tylko kilku produktów.

Przepis: Pasta z awokado i twarogu

Połączenie awokado i twarogu jest naprawdę wybitne. Sami przekonacie się o tym, że będzie to wasze ulubione smarowidło do kanapek.

KategoriaDodatekRodzaj kuchniTradycyjnaLiczba porcji3

Składniki

  • 1 cebula dymka
  • 100 g chudego twarogu
  • 1 dojrzałe awokado
  • pół łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotujcie awokadoNajpierw przekrójcie awokado na pół, a następnie pozbądźcie się z niego pestki. Do przygotowanej miseczki wydrążcie miąższ. Rozdrobnijcie widelcem większe kawałki awokado.
  2. Dodajcie pozostałe składnikiDo awokado dodajcie pokruszony twaróg, a także cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę. Całość skropcie sokiem z cytryny i doprawcie solą oraz pieprzem.
  3. Wymieszajcie wszystkie składnikiRozgniatajcie widelcem wszystkie składniki do momentu, aż połączą się ze sobą w jednolitą i kremową masę.

Jak jeszcze można jeść awokado?

Awokado to owoc o naprawdę wszechstronnym zastosowaniu w kuchni. Ma delikatny smak i jest dość tłuste, dlatego możecie użyć go między innymi zamiast masła do smarowania kanapek. Dobrym pomysłem jest też połączenie go z jajkiem lub dodanie do sałatki. Z awokado można przyrządzić nawet domową „fit nutellę”, która idealnie sprawdzi się w przypadku osób na diecie odchudzającej.

Doskonałą śniadaniową propozycją dla osób zabieganych jest smoothie z awokado – wystarczy zmiksować awokado z bananem, szklanką mleka lub jogurtu, łyżką miodu i szczyptą cynamonu, a pożywny koktajl przygotujecie dosłownie w ciągu kilku minut. To pyszne śniadanie w szklance!

Inne pomysły na pastę z awokado

Pasta z awokado to wspaniała baza do wielu dań i jeden z najprostszych sposobów na wykorzystanie tego owocu. Takie smarowidło do kanapek możecie przygotować na kilka sposobów, dodając jeden (lub kilka) z poniższych składników:

  • Świeże warzywa – takie jak pomidory, ogórki, papryka, marchewka, rzodkiewka, seler (mogą być dodawane w postaci plasterków, pokrojone w kostkę lub paski).
  • Zioła – kolendra, natka pietruszki, bazylia, szczypiorek dodają świeżości i wzmacniają smak pasty z awokado.
  • Oliwa z oliwek – skropienie pasty z awokado oliwą z oliwek nadaje jej dodatkowy smak, ale poprawia też konsystencję.
  • Czosnek – posiekany lub zmiażdżony czosnek dodaje charakterystycznego smaku i aromatu.
  • Papryka chili lub płatki chili – to propozycja dla tych, którzy lubią ostre smaki.
  • Sery – dodanie sera feta, koziego lub mozzarelli do pasty z awokado nada jej przyjemnej konsystencji oraz dodatkowej głębi smaku.
  • Orzechy lub nasiona – posypanie pasty z awokado orzechami włoskimi, pestkami dyni lub słonecznika dodaje chrupkości i sprawia, że tekstura pasty jest znacznie ciekawsza.
  • Jajka – będą dodatkowym źródłem białka i nadadzą ciekawego smaku całości. Śmiało możecie eksperymentować z dodatkami i doprawiać pastę z awokado według własnych upodobań.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *