Co zrobić, żeby kurki nie były gorzkie? Szybkie i proste sposoby

Kurki Kurki są niezwykle delikatnymi grzybami, jednak zdarza się, że po ugotowaniu wyczuwamy w nich lekko nieprzyjemny smak. Co zrobić, żeby kurki nie były gorzkie? Podpowiadamy!

Sezon na kurki jest długo wyczekiwanym czasem przez miłośników właśnie tych grzybów. Możecie dodać je do wielu potraw. Najpopularniejszą z nich jest jajecznica z kurkami. Na obiad z tym dodatkiem z kolei świetnie sprawdzi się pieczeń z sosem kurkowym lub zupa z kurkami i serem.

Co zrobić, żeby kurki nie były gorzkie?

Żeby kurki nie były gorzkie, musicie przede wszystkim pamiętać o tym, by je dokładnie oczyścić. Pozbądźcie się wszelkich zabrudzeń z grzybów – piasku, ale też resztek igliwia i liści. Sprawdźcie, jak oczyścić grzyby w prosty i szybki sposób.

Oto sposoby na pozbycie się goryczki z kurek:

  • Smażenie na suchej patelni – róbcie to bez dodatku tłuszczu. Ustawcie palnik na średnią moc, a następnie wsypcie grzyby na suchą patelnię. Kurki powinny wypuścić soki, a później ponownie je wchłonąć. Całość zajmie wam maksymalnie 15 minut.
  • Gotowanie kurek na parze – to również dobry sposób, by pozbyć się gorzkiego smaku z grzybów. Najlepiej ułóżcie je w górnej części parowaru. Takie gotowanie powinno trwać około 10 minut.
  • Blanszowanie kurek przed zamrożeniem – do wody, którą wykorzystacie do blanszowania kurek, dodajcie odrobinę soli lub cukru (dzięki temu kurki zachowają swój kształt i jędrną konsystencję).
  • Namoczenie świeżych kurek w mleku – niektórzy twierdzą, że dzięki temu można zapobiec nieprzyjemnej goryczce. Należy pozostawić grzyby w mleku na co najmniej półtorej godziny.

Jeżeli mrozicie kurki – pamiętajcie, by spożyć je w ciągu trzech miesięcy, ponieważ po tym czasie wzrasta ryzyko pojawienia się w nich goryczki.

Dlaczego kurki są gorzkie?

Doświadczeni grzybiarze wiedzą, że charakterystycznym, lekko gorzkim smakiem cechują się kurki, które rosną w lasach iglastych. Zdarza się jednak, że taki smak jest też wyczuwalny z powodu popełnianych błędów, takich jak na przykład smażenie grzybów na patelni zalanej olejem lub oliwą. Może to wynikać też ze zbyt długiego przechowywania kurek (na przykład w przypadku ich mrożenia). Dzieje się tak również, gdy zbieramy kurki w czasie suszy lub upałów.

Gorzkie kurki w potrawie – jak uratować danie?

Jeżeli mimo wszystkich powyższych zabiegów, kurki są jednak gorzkie – mamy sposób na to, by je uratować. W takiej sytuacji dodajcie do kurek cebulę lub śmietanę, które mają słodkawy posmak. W ten sposób lekka gorycz nie przebije się do potrawy. Możecie tą metodą też dodatkowo urozmaicić całe danie i sprawić, że będzie jeszcze smaczniejsze.

Kurki możecie też doprawić przyprawami o intensywnym smaku, który zniweluje gorycz grzybów. Będzie do tego odpowiednia na przykład natka pietruszki lub czosnek – składniki te idealnie komponują się z kurkami.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *