Kremowa ricotta, pomidorki i proste dodatki. – To danie bardzo lekkie i świeże, można je traktować jak sałatkę – mówi kucharz Leszek Wodnicki, który przygotował przepis specjalnie dla „Wprost”.
Włoski ser i pomidory to połączenie idealne. Tu mamy kremową ricottę i pieczone pomidorki koktajlowe. To danie może być przystawką, ale można je też zjeść na lekką kolację, albo w towarzystwie dobrej bagietki – śniadanie. – To jest szybkie i proste danie, ale trzeba zarezerwować sobie czas na upieczenie pomidorków. W tym przepisie pieczemy je jedynie w 120 stopniach, ale przez godzinę – tłumaczy Leszek Wodnicki.
Ricotta z pomidorkami. Leszek Wodnicki: Sekretem są dodatki
Choć danie to tylko kilka składników, jego smak może zaskoczyć. – Sekretem są dodatki. Chrupiąca posypka z panko, aromatyczne zioła, oliwa i miód – wylicza Leszek Wodnicki. Jak podkreśla, przygotowanie całości jest banalnie proste.
Samo panko, czyli azjatycką panierkę, można śmiało zastąpić zwykłą bułką tartą. – Po prostu bułka będzie miała nieco inną teksturę, ale nasze danie będzie tak samo dobre. Ważne, aby usmażyć ją na złoto z masłem i oliwą – radzi kucharz. Jeśli nie macie oliwy bazyliowej, do wykończenia dania można wykorzystać zwykłą oliwę.
Przepis: Ricotta z pieczonymi pomidorkami, bazylią i miodem
Prosta przystawka z włoskiego sera i kolorowych pomidorków.
KategoriaPrzekąskaRodzaj kuchniFusionCzas przygotowania1 godz. 15 min.Liczba porcji4
Składniki
- 500 g pomidorków koktajlowych
- sól, pieprz, cukier
- oliwa
- masło
- kilka gałązek tymianku
- 50 g panierki panko lub bułki tartej
- 500 g sera ricotta
- 4 łyżeczki miodu
- kilka listków bazylii
- olej bazyliowy
- mikroliście lub kiełki
Sposób przygotowania
- Przygotuj pomidory
Piekarnik rozgrzej do temperatury 120 st.C. Pomidorki przekrój na pół. Posypać delikatnie solą, pieprzem i cukrem. Oliwę wymieszaj z listkami tymianku i skrop delikatnie pomidorki.
- Upiecz pmidory
Piecz pomidory przez godzinę. Po tym czasie je ostudź.
- Usmaż panko
Na patelni rozpuść masło z oliwą. Smaż panko (lub bułkę tartą) na złoty kolor.
- Przygotuj danie
Na talerz wyłóż ricottę i upieczone pomidorki. Polej miodem, skrop oliwą i posyp panko.
- Udekoruj danie
Udekoruj danie listkami bazylii, mikroliśćmi i skrop oliwą bazyliową.
Leszek Wodnicki to półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef. „Oddał fartucha” dopiero w 11 odcinku. Jak sam przyznaje, gotowanie to jego życie i prawdziwa pasja. Jedzenie to nie tylko zaspokajanie głodu, ale również spotkania ze znajomymi, dyskusje, próbowanie nowych smaków. W gotowaniu lubi kreatywność, poszukuje nowych kulinarnych wyzwań. Kuchnia w jego wykonaniu nawiązuje do najlepszych tradycji kuchni śródziemnomorskiej oraz nowoczesnej kuchni europejskiej. Otwierając 8 lat temu swoją szkołę gotowania „Kulinarne Atelier”, spełnił swoje największe marzenie. W plebiscycie Mistrzowie Smaku w 2022 roku zdobył tytuł Kucharza Roku w województwie zachodniopomorskim. Jego autorskie przepisy pojawiają się cyklicznie (w każdy weekend) na wprost.pl.