W sklepach dostępne są dwa rodzaje margaryny: miękka i twarda. Dietetyczka dzieli się z „Wprost” swoimi spostrzeżeniami na temat tego, która opcja może być lepszym wyborem. Porusza również kwestię tłuszczów trans obecnych w margarynie, co jest powodem, dla którego niektórzy unikają tego produktu.
Margaryna to bardzo popularny produkt spożywczy, często stosowany jako zamiennik masła – na przykład do smarowania pieczywa, a także jako składnik różnych wypieków. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów margaryny. Dietetyczka Kinga Ołdak wyjaśnia różnice między nimi i radzi, czy lepiej kupować ją w kartonach, czy w kostkach. Obalamy również mity narosłe wokół tego produktu spożywczego.
Którą margarynę wybrać? Porady dietetyka
Jak twierdzi specjalista, margaryny obecnie dostępne na rynku można podzielić na dwa główne rodzaje – margaryny miękkie/kubkowe (w pudełkach) i margaryny twarde (w kostkach).
W rozmowie z „Wprost” ekspert rozwinął myśl, która margaryna może być korzystniejsza dla zdrowia serca.
Z punktu widzenia zapobiegania chorobom układu krążenia, które są główną przyczyną zgonów w Polsce, margaryny miękkie są preferowaną opcją, ponieważ zawierają mniej nasyconych kwasów tłuszczowych. Dominujący rodzaj kwasów tłuszczowych wpływa na konsystencję tłuszczu, powiedziała dietetyczka w rozmowie z „Wprost”.
Dodała, że twarde margaryny i masło zawierają większe stężenie nasyconych kwasów tłuszczowych , które niekorzystnie wpływają na nasze zdrowie.
Co odróżnia margaryny miękkie od margaryn twardych?
Wiele osób jest ciekawych dokładnych różnic między margarynami miękkimi, tzn. tymi w pudełkach, i margarynami twardymi, tzn. w kostkach.
Ekspert wyjaśnia, że zarówno margaryny miękkie, jak i twarde wytwarzane są z olejów roślinnych. Zazwyczaj jednak różnią się one zawartością tzw. tłuszczów „tropikalnych”, takich jak olej palmowy lub olej kokosowy, które mają stałą konsystencję i są w większych ilościach wykorzystywane w produkcji margaryn twardych.
Specjalista poruszył także inną istotną kwestię – kwestie związane z tłuszczami trans obecnymi w margarynie.
Wiele osób wyraża obawy dotyczące zawartości tłuszczów trans w margarynie i preferuje masło. Należy jednak pamiętać, że współczesna margaryna jest wytwarzana poprzez przeestryfikowanie (w przeciwieństwie do częściowego uwodornienia, które było metodą stosowaną w przeszłości), czyli proces, który nie prowadzi do powstawania tłuszczów trans. Jedno z badań wykazało, że poziom tłuszczów trans w margarynach miękkich sprzedawanych w Polsce waha się od 0,13 do 1,11%, w porównaniu do 1,98 do 3,01% w maśle, wyjaśniła.
Nie zapomnij zapoznać się z najlepszym wyborem margaryn w Biedronce. Dowiedz się również, która opcja jest zdrowsza: margaryna czy masło.