Oto jak możesz sprawdzić jakość kupowanego mięsa. Ekspert zaleca prosty test

Talerz wędlin Jesteś ciekaw, czy wędliny, które kupiłeś, są dobrej jakości? Dowiedz się, jak to sprawdzić.

W Polsce wędliny są uwielbiane. Są często kupowane przez konsumentów. Niestety, jakość wielu produktów dostępnych w sklepach często nie spełnia oczekiwań. Wiele produktów jest wypełnionych nadmierną ilością wody, którą producenci stosują jako wypełniacz. Praktyka ta pozwala im zmniejszyć ilość użytego mięsa, a tym samym obniżyć koszty produkcji. Istnieje jednak prosta metoda, aby odkryć te wprowadzające w błąd praktyki. Dowiedz się, jakie kroki możesz podjąć.

Najprostszy domowy test do oceny jakości wędlin

Dr Karolina Kowalczyk, doświadczona dietetyczka i technolog żywności, podzieliła się swoją prostą metodą oceny jakości wędlin online. W jednej ze swoich ostatnich publikacji ekspertka wyjaśniła, jak ustalić, czy zakupiony produkt ma wysoką zawartość wody. Wystarczy wziąć kawałek szynki, kiełbasy lub innego produktu, położyć go na papierowym ręczniku i delikatnie docisnąć innym ręcznikiem. „Jeśli woda jest widoczna [na ręczniku – przyp. red.], co oznacza, że pozostał bardzo widoczny ślad, oznacza to, że ta wędlina jest prawdopodobnie dość „wypchana” wodą lub czymś równoważnym […] mieszanką soli peklującej i wody […] Jest to najprostsza domowa technika, aby zdecydować, czy wrócić po tę wędlinę, czy nie”, wyjaśnia.

Ta technika jest szczególnie skuteczna, gdy nie możesz przeczytać etykiety produktu, np. kupując wędliny przy tradycyjnym ladzie, gdzie sprzedawca przygotowuje i pakuje produkty. Ważne jest jednak, aby zawsze czytać listę składników produktów mięsnych i innych produktów spożywczych, jeśli to możliwe, przed umieszczeniem ich w koszyku.

Czym charakteryzują się dobre wędliny?

Jakościowe wędliny powinny zawierać jak najwięcej mięsa (najlepiej ponad 90 procent). Wysokiej jakości produkty mięsne powinny być również wolne od sztucznych barwników, wzmacniaczy smaku i konserwantów, w tym fosforanów, azotynów, syropu glukozowo-fruktozowego lub glutaminianu sodu. Ponadto, bardzo ważne jest, aby zwracać szczególną uwagę na zawartość soli w produkcie. Nadmierne spożycie soli może prowadzić do różnych problemów zdrowotnych, w tym nadciśnienia.

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *