Tlenek azotu jest kluczem do długowieczności. Dowiedz się, jak włączyć go do swojej diety

Starszy mężczyzna jedzący Sekret długowieczności tkwi w pozornie nieistotnej cząsteczce, która jest obecna w wielu powszechnych produktach spożywczych, jak zauważył naukowiec z Harvardu. Dowiedz się, gdzie jej szukać i co włączyć do swojej diety.

Dr Josh Helman, lekarz i certyfikowany biochemik związany z Uniwersytetem Harvarda, poświęcił lata na badania witalności, długowieczności i procesów, które wspomagają regenerację organizmu. Jego odkrycia doprowadziły go do dość nieoczekiwanego wniosku. Wydaje się, że rozwiązanie problemu długowieczności może być bliższe niż oczekiwano, ucieleśnione w małej, niepozornej cząsteczce występującej w wielu popularnych produktach spożywczych.

Tlenek azotu: klucz do długowieczności

Ekspert sugeruje, że tlenek azotu może być formułą długowieczności. Ta niepozorna cząsteczka odgrywa kluczową rolę w wielu procesach organizmu. Pomaga regulować przepływ krwi w naczyniach krwionośnych i zmniejsza jej lepkość, tym samym zmniejszając ryzyko zablokowania tętnic. Poprawia dostarczanie krwi do tkanek, zapewniając im większą ilość tlenu i składników odżywczych, co pozwala organom funkcjonować skuteczniej i wydajniej.

Ponadto tlenek azotu pozytywnie wpływa na działanie układu nerwowego. Poprawia komunikację neuronową, zwiększa koncentrację i wspomaga pamięć. Związek ten może mieć istotne znaczenie w zapobieganiu chorobom neurodegeneracyjnym. Ponadto badania wskazują, że pomaga łagodzić stany zapalne w organizmie, spowalniając w ten sposób proces starzenia i pośrednio obniżając ryzyko różnych problemów zdrowotnych, w tym miażdżycy, dysfunkcji nerek i wątroby oraz niedokrwiennej choroby serca.

Jak zwiększyć poziom tlenku azotu w organizmie?

Ludzkie ciało wytwarza tlenek azotu poprzez utlenianie związku znanego jako L-arginina. Związek ten występuje obficie w różnych produktach roślinnych, w tym w sałacie masłowej, szpinaku, burakach, rukoli, kapuście pekińskiej, boćwinie, rzodkiewce i sałatce kukurydzianej. Obecność azotanów, występujących w orzechach i roślinach strączkowych, również wspomaga produkcję tlenku azotu. Ponadto, podejmowanie aktywności fizycznej jest ważnym czynnikiem, który wzmacnia cały ten proces.

Źródło

No votes yet.
Please wait…
No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *