Wyjątkowe miejsce, wyjątkowe rozwiązania. Manufaktura whisky ORMA na stacji kolejki górskiej Corvatsch, Szwajcaria

Wyjątkowe miejsce, wyjątkowe rozwiązania. Manufaktura whisky ORMA na stacji kolejki górskiej Corvatsch, Szwajcaria - INFBusiness

Dwaj szwajcarscy miłośnicy whisky, Rinaldo Willy i Pascal Mittner, jako miejsce produkcji swojego trunku wybrali spektakularną scenerię –¬¬ najwyżej położoną destylarnię na świecie. Można ją odwiedzić w stacji górskiej kolejki linowej Corvatsch. Szyby zespolone wyposażone w ciepłą ramkę dystansową SWISSPACER zapewniają doskonały widok zarówno wtedy, gdy przez szybę patrzy się na zewnątrz, jak i do wewnątrz pomieszczeń. Ponadto gwarantują doskonałą wydajność energetyczną.

Dwaj przyjaciele – Rinaldo Willy z Engadyny i Pascal Mittner z Chur – w roku 2010 postawili sobie ambitny cel. Postanowili, że dołożą wszelkich starań, by Szwajcaria zasłynęła z produkcji whisky. W realizacji projektu pomogła im opracowana i nagradzana na całym świecie whisky ORMA, która produkowana jest lokalnie w tamtejszym regionie. Woda pochodzi ze źródeł w pobliżu środkowej stacji kolejki linowej Corvatsch, a beczki – z okolicznych regionów winiarskich, takich jak Veltlin czy Bündner Herrschaft. Whisky jest przechowywana w wielu różnych miejscach w regionie: głęboko pod ziemią w piwnicach zamków i klasztorów w dolinie Engadyny, w podziemnych piwnicach i drewnianych magazynach w Gryzonii, a także w grocie stacji górskiej Corvatsch. – Chcieliśmy stworzyć whisky, która przenosi klimat kraju i regionu do wnętrza butelki – wyjaśniają panowie Willy i Mittner. Każda z edycji single cask wykazuje zatem różne zabarwienie i różni się nieznacznie walorami smakowymi w zależności od lokalnego klimatu lub beczki po winie, w której dojrzewała. Nazwa technologii produkcji whisky również nawiązuje do filozofii firmy: słowo „ORMA” w języku retoromańskim oznacza „duszę”, podkreślając pochodzenie trunku i wskazując na historię kantonu Gryzonii.  

Produkcja whisky w unikalnych warunkach

Kiedy przed dwoma laty pojawiła się możliwość wykorzystania pustego pomieszczenia magazynowego na stacji górskiej Corvatsch, dwaj wizjonerzy skorzystali z okazji i w tej niezwykłej lokalizacji zaplanowali budowę najwyżej położonej destylarni na świecie. Można pomyśleć, że miał to być po prostu chwyt marketingowy, ale wybór miejsca podyktowany był jednak innymi czynnikami: na wysokości 3.303 m n.p.m. punkt wrzenia destylatu jest o 10 stopni niższy niż na poziomie morza. Przekłada się to na znaczne oszczędności, zwłaszcza że system jest również hartowany bezpośrednio przez chłodne górskie powietrze. Większe znaczenie dla produkcji whisky ma jednak fakt, że niższa temperatura destylacji pozwala zachować więcej smaków i zapewnia większą złożoność bukietu. Te wyjątkowe atrybuty niewątpliwie przekonują entuzjastów szwajcarskiej whisky.

Wyjątkowe miejsce, wyjątkowe rozwiązania. Manufaktura whisky ORMA na stacji kolejki górskiej Corvatsch, Szwajcaria - INFBusiness

Okna zostały wyposażone w potrójne szyby MGTherm Öko Star i ciepłe ramki dystansowe SWISSPACER Ultimate.

Zdjęcie: Filip Zuan

 

Imponujący widok

Lokalizacja nowej destylarni ORMA jest równie imponująca. Obiekt otoczony jest masywem Bernina, w pobliżu lodowca Corvatsch z widokiem na wyjątkowy krajobraz jezior Górnej Engadyny. Takie położenie sprawia, że wizyta w destylarni whisky single malt jest doświadczeniem wyjątkowym dla wszystkich zmysłów. Trzy razy w tygodniu do destylarni organizowane są wycieczki z przewodnikiem dla małych grup, połączone z degustacją trunku.

Wyjątkowe miejsce, wyjątkowe rozwiązania. Manufaktura whisky ORMA na stacji kolejki górskiej Corvatsch, Szwajcaria - INFBusiness

Aby umożliwić zwiedzającym podziwianie fascynujących górskich widoków, jak i równie ciekawych wnętrz destylarni, właściciele obiektu zdecydowali się na wykorzystanie wielkoformatowych okien z wysoce energooszczędnymi szybami zespolonymi.    Zdjęcie: Filip Zuan

 

Aby umożliwić odwiedzającym delektowanie się zapierającym dech w piersiach krajobrazem, a także zapewnić im równie ekscytujące wrażenia podczas oglądania wnętrza destylarni, podczas przebudowy pomieszczeń magazynowych właściciele obiektu zdecydowali się na wykorzystanie wielkoformatowych okien z wysoce energooszczędnymi szybami zespolonymi. 

Szyby zespolone w ekstremalnych warunkach

Okna zostały wyposażone w potrójne szyby ze szkłem termoizolacyjnym MGTherm Öko Star firmy MGT Mayer Glastechnik. Szkło izolacyjne ma najlepsze właściwości termoizolacyjne i spełnia najwyższe wymagania energetyczne, jakościowe i estetyczne, nawet w ekstremalnych warunkach pogodowych, jakich można spodziewać się na górskiej stacji. Wszystkie szyby zespolone Öko-Star wyposażone są w zaawansowaną technologicznie ramkę dystansową SWISSPACER Ultimate – obecnie jedną z najlepszych ciepłych ramek dystansowych dostępnych na rynku. Minimalizuje ona mostki termiczne na krawędzi szyby i znacznie zmniejsza ryzyko kondensacji.

Wyjątkowe miejsce, wyjątkowe rozwiązania. Manufaktura whisky ORMA na stacji kolejki górskiej Corvatsch, Szwajcaria - INFBusiness

Szczególnym wyzwaniem była dostawa elementów okiennych o powierzchni rzędu dziesięciu metrów kwadratowych.

Zdjęcie: Filip Zuan

 

– Obecnie stosujemy rozwiązanie z ramką SWISSPACER Ultimate jako standard – mówi Harald Lerchster, prokurent i kierownik sprzedaży w MGT Mayer Glastechnik. – Jesteśmy po prostu przekonani co do doskonałej wydajności i estetycznego wyglądu, tj. matowej powierzchni ramki. Wysoka stabilność SWISSPACER Ultimate zapewnia wyjątkową równoległość ramek względem siebie gwarantując długą żywotność i trwałość.

Plac budowy na wysokości ponad 3000 metrów

Największe okno ma powierzchnię ponad 10 m2 i wymiary 4900 x 2100 mm. Taki format stanowił ogromne wyzwanie – nie tylko ze względu na ograniczoną ilość miejsca na placu budowy na wysokości ponad 3000 m n.p.m., ale także dlatego, że elementy okienne musiały być dostarczane helikopterem.
Dzięki spawaniu ramek dystansowych metodą ultradźwiękową firma MGT Mayer dodatkowo zapewniła doskonały wygląd narożników i optymalne przenoszenie obciążeń szyb zespolonych zastosowanych w destylarni ORMA. – Codziennie przetwarzamy ponad 50 ton szkła wykorzystywanego w niemal wszystkich obszarach zastosowań w budownictwie, ale ten projekt z pewnością zapamiętamy na długo – stwierdza Harald Lerchster.

Wyjątkowe miejsce, wyjątkowe rozwiązania. Manufaktura whisky ORMA na stacji kolejki górskiej Corvatsch, Szwajcaria - INFBusiness

Nawet w ekstremalnych warunkach klimatycznych wysoka stabilność profilu SWISSPACER Ultimate zapewnia równoległość ram. Zdjęcie: Filip Zuan

 

Dane konstrukcyjne:

 

Projekt:                         Destylarnia whisky ORMA

Lokalizacja:                    Stacja górska, Via dal Corvatsch 73, 7513

                                        Silvaplana/CH

Właściciel obiektu:            ORMA Swiss Whisky Ltd, Chur/CH

Architekt:                       BIAD Bauengineering, Cham/CH

Producent szkła:            MGT Mayer Glastechnik GmbH, Feldkirch/AT

Szkło:                             Szkło izolacyjne MGTherm® Eco Star

Ramka dystansowa:        SWISSPACER Ultimate

Zakończenie projektu:    2020

Zdjęcia:                          Filip Zuan

 

Więcej informacji na stronie www.swisspacer.com.

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *