Nasiona chia i siemię lniane mają poważną konkurencję. Coraz większą popularnością cieszy się bowiem tukmaria. To nowy superfood. Zobacz, jak te nasiona działają na organizm.
Tukmaria to tak naprawdę nasiona słodkiej bazylii. Przypominają czarny sezam. Mają postać małych kuleczek, ale niech nie zmyli cię ich rozmiar. Choć są niewielkie, kryją w sobie ogromny, prozdrowotny potencjał. Niektóre ich właściwości zaskakują.
Jakie właściwości mają nasiona słodkiej bazylii?
Nasiona słodkiej bazylii zawierają wiele mikroelementów ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Mają w swoim składzie między innymi magnez, żelazo i wapń, a także sporą ilość polifenoli. Ich spożywanie pomaga chronić tkanki i narządy przed szkodliwym działaniem wolnych rodników odpowiedzialnych między innymi za przedwczesne starzenie się komórek i rozwój różnych schorzeń, na przykład cukrzycy, miażdżycy czy chorób nowotworowych.
Tukmaria wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwgrzybicze. Wspiera też pracę jelit. Przedłuża uczucie sytości po posiłku i przyspiesza przemianę materii. Dzięki temu można łatwiej kontrolować wagę podczas odchudzania. Nasiona słodkiej bazylii przeciwdziałają też dolegliwościom gastrycznym. Łagodzą bóle brzucha i wzdęcia. Poza tym zapobiegają zaparciom. Dodatkowo obniżają poziom cholesterolu i regulują stężenie glukozy we krwi. Co więcej, wspomagają pracę układu nerwowego.
Jak wykorzystać nasiona słodkiej bazylii w kuchni?
Tukmaria (inne nazwy to sabja, falooda lub selasih) znajduje podobne zastosowanie jak nasiona chia (szałwia hiszpańska) czy siemię lniane. Przed spożyciem należy ją jednak bezwzględnie namoczyć w wodzie, mleku lub soku. Wystarczy robić to przez około 5 minut, choć im dłużej, tym lepiej. Dzięki temu zabiegowi napęcznieje, zmięknie i stworzy wokół żelową otoczkę.
Namoczone nasiona świetnie sprawdzają się jako składnik deserów, jogurtów, koktajli czy sałatek. Lekko chrupią i w przeciwieństwie do szałwii hiszpańskiej mają orzeźwiający smak. Można nabyć je w sklepach ze zdrową żywnością zarówno stacjonarnych, jak i internetowych. Opakowanie o wadze 300 gramów kosztuje około 15-30 złotych. Cena zależy w dużej mierze od miejsca zakupu.