Patent mamy na soczyste kotlety schabowe. Sposób jest dziecinnie prosty

Kotlety schabowe z ziemniakami Koniecznie spróbujcie przygotować kotlety schabowe w tej odsłonie. Będziecie potrzebować dwóch produktów, które z pewnością macie w swojej lodówce. Zdradzam, na czym dokładnie polega trik mojej mamy.

Kotlety schabowe to klasyka polskiej kuchni. W wielu domach to nieodłączny element niedzielnego obiadu. Nic jednak nie smakuje tak jak to danie przyrządzony przez mamę lub ukochaną babcię. To smak dzieciństwa, który przywołuje wspomnienia ciepłych obiadów i rodzinnych spotkań. Już jako dorosła osoba potrawę tę przyrządzam tylko według przepisu swojej mamy. Sekret tkwi w odpowiednim przygotowaniu mięsa.

Jak zrobić pyszne kotlety schabowe? Prosty patent

Schabowe mojej mamy zawsze są wyśmienite w smaku dzięki jednemu patentowi, który stosuje ona od lat. Polega on na zanurzeniu rozbitego mięsa w mieszance przygotowanej z mleka i jajka oraz ulubionych przypraw. Mięso należy zostawić w takiej miksturze na kilka godzin, a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym, zapanierować i usmażyć. Spróbujcie sami wykorzystać ten trik, a przekonacie się, że wasze kotlety będą soczyste jak nigdy. Będą bardzo też delikatne i cudownie aromatyczne.

Aby osiągnąć najlepszy efekt, warto namoczyć kotlety przez co najmniej godzinę, a najlepiej kilka godzin. W tym czasie mięso wchłonie aromaty marynaty, co pozytywnie wpłynie na jego smak.

Co zrobić, żeby kotlety schabowe były chrupiące?

Aby uzyskać wyjątkowo chrupiącą panierkę na schabowych, warto obtoczyć kotlety dwukrotnie w jajku i bułce tartej. Pierwsza warstwa panierki lepiej przylega do mięsa, a druga tworzy dodatkową, chrupiącą warstwę. Dobrym sposobem na to, by kotlety wyszły bardziej chrupiące, jest także ubicie jajek, zanim obtoczycie w nich kotlety. W ten sposób utworzy się piana, a dzięki temu panierka będzie również bardziej puszysta po usmażeniu. Ciekawym pomysłem jest też obtoczenie kotletów w bułce tartej, a później zrobienie tego raz jeszcze, ale tym razem w kaszce kukurydzianej, która nada całości przyjemnej chrupkości. Sprawdźcie też inny niezawodny sposób na chrupiącą panierkę kotletów schabowych.

Źródło

No votes yet.
Please wait…
No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *